ÖTLETGAZDA

Tóth Endre Nándor

BRIEF

A cl-ears teljes egészében a Remion saját projektje, így az ötlet és a brief kidolgozása is teljes egészében a mi feladatunk is felelősségünk volt. Az ötlet úgy született, hogy először megnéztük, melyek azok a területek, ahol vannak még olyan rések, amik kitöltetlenek. Így jutottunk arra az elhatározásra, hogy orvosi és / vagy személyes higiéniai terméket fogunk tervezni. Hogy jobban leszűkítsük a kört otthoni használatra szánt termékben kezdtünk el gondolkodni. Megvizsgáltuk a napjainkban is legtöbbet használt, legnépszerűbb eszközöket az epillátortól a hajszárítóig, és észrevettük, hogy a fülhigiénia területén nincsenek eszközeik a nagy gyártóknak. Ezért olyan termék tervezésébe kezdtünk, ami teljes mértékben ki tudja tölteni ezt az űrt. A célunk az lett, hogy a lehető legjobb és legkomplexebb eszközt alkossuk meg. Az majd elválik, hogy sikerült e, de az biztos, hogy a jelenlegi legjobb tudásunk szerint jártunk el a tervezés során.

A brief megírásához három fontos tényezőt kellett megvizsgálnunk és kikutatnunk:

Az első, hogy jelenleg milyen hasonló termékek érhetőek el a piacon és mik a helyettesítő termékek. A legegyszerűbb és mindenki által ismert a vattás végű fülpálcika. Ez a termék felületi tisztításra való, ezért a mi eszközünk legfőbb funkciója, hogy biztonságosan átmossa az egész füljáratot. Megtaláljuk még a piacon a fülgyertyát. A különböző kutatások a fülgyertyával kapcsolatban megkérdőjelezik ennek a terméknek hatásosságát, ezért ezt nem is vettük bele a helyettesítő termékek közé. Találkoztunk még jó pár TV shop-os termékkel, a mini fülporszívótól, a mini fülkeféig, de ezeket túl komolytalannak találtuk, hogy tovább foglalkozzunk velük. Az orvosi eszközök között volt hasonló, mint a mi koncepciónk, ami fülmosáshoz való elektromos készülék, de ezek használata orvosi felügyeletet igényel, és magas áruk miatt sem lenne piacképes az otthon használatos eszközök piacán. Gyógyszertárakban kaphatók még különböző lágyító spray-k, de ezek nem helyettesítő sokkal inkább kiegészítő termékek a mi esetünkben.

Az első kutatásunk eredményeképpen egy olyan eszköz víziója alakult ki, amely otthoni körülmények között, egyszerűen és biztonságosan használható. Fő funkciója a füljárat átmosása, szemelőt tartva a fül érzékenységét. Az árát, így az előállítási költségét úgy kell megbecsülnünk, hogy az árszint alapján a drágább elektromos fogkefék és az elektromos borotvák mellett helyezkedjen el.

A második tényező, hogy egészségügyi szempontból indokolt e ez az eszköz és milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy biztonságosan és eredményesen tudja használni a vásárló. Ezért több szakorvossal is konzultáltunk, hogy milyen betegségek fordulhatnak elő, milyen lehetőségek vannak a megelőzésükre, hogy milyen időközönként és milyen módon érdemes tisztítani a fület. Rengeteg érdekes sztorit hallottunk, és mindegyikből rengeteget tanultunk. A tapasztalatainkat pedig beépítettük a tervezésbe.

Egybehangzó vélemény volt, hogy a legjobb módszer a vízzel való átöblítés. Ez a klasszikus fülmosás, ami a szakorvosi vizsgálatok 60-70 %-át teszi ki. Legtöbbször ez meg is oldja a fülproblémák jellemző tüneteit, amik például a füldugulás, viszketés, fülcsengés, hallás csökkenés, stb. Fontos, hogy a fülmosást csak testhőmérsékletű vízzel szabad elvégezni, más esetben sérülés vagy ájulás is lehet a következmény. A leghatékonyabb módszer a fülmosásnál, ha pulzáló vízsugár érkezik a füljáratba, ami 36 °C-os.

Az általunk megkérdezett szakorvosok mindenképpen javasolják az eszközünk használatát, de csak a meghatározott feltételek mellett. A fülnek van egy öntisztuló mechanizmusa, mégpedig hogy fülwaxot termel. A fülwax feladata az, hogy a szennyeződéseket összeszedje és eltávolítsa a füljáratból, de mivel nagyon sok esetben ez akadályba ütközik, ez okozza a fülproblémák jelentős hányadát is. A cl-ears egy olyan prevenciós eszköz, ami segíthet megelőzni a felgyülemlett fülwax okozta problémákat. használata heti egy-két alkalommal ajánlott (hajmosással egybekötve).

Az a tény, hogy az USA-ban évente 63 M $-t költenek otthoni fültisztító eszközökre, is indokolttá teszik egy olyan termék kifejlesztését, ami ezek komplex helyettesítő terméke lehet.

Nem csak egy fültisztító készüléket terveztünk, hanem egy új fülhigiénia módszert, ami kiegészül egy előkezelő lágyító spray használatával, melyet a fül átöblítése követ, azután a füljárat vízmentesítése és végül egy hidratáló spray használata teszi teljessé a tiszta fül érzését.

A harmadik tényező, amit megvizsgáltunk, hogy jelenleg milyenek a fülhigiéniai szokásaik általában az embereknek. Olyan személyeket kérdeztünk meg, akik dolgoznak, a fizetésük átlagos, vagy afelett van és legalább két elektromos fürdőszobai terméket használnak. A kérdőív sok dologra kitért, de ami a legfontosabb volt, hogy a megkérdezettek kisebb hányadának nem volt soha fülproblémája. Akiknek viszont volt, azok több mint 90%-a használna olyan eszközt, mint a cl-ears.

Az emberek általában keveset tudnak a fül működéséről és a helyes, biztonságos tisztításáról, ezért úgy látjuk, igény van egy általános tájékoztatási kampányra is.

A megkérdezettek többségének fontos volt, hogy az eszköz az orvosi fülmosási módszert utánozza, hogy megelőző funkciója van, kényelmes egykezes használatot tesz lehetővé, és mivel legtöbben hajmosás és fürdés közben használnák, ezért teljesen vízálló kialakítás is fontos szempont számukra.

További felhasználói igény volt a vonzó külső, modern letisztult design, a jobb- és balkezes használat, hogy gyerekeknél is lehessen használni.

Kutatásinkra és tapasztalatainkra építve alakult ki a végleges brief, ami alapján megkezdtük a tervezést.

A KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA

A brief írás fázisában igyekeztünk minden olyan kérdésre kikutatni a választ, ami a tervezés során lényeges a termék specifikációit tekintve. A készülék dimenzióit a szükséges alkatrészek határozták meg. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a 100 ml-es víztartályt a lehető legkompaktabban határozzuk meg annak érdekében, hogy kényelmes legyen kézbe fogni a tárgyat és ne legyen túl magas.

A cl-ears végső formai jellegét a kála virág inspirálta. A tervezés során rengeteg skicc született. Több formát is kidolgoztunk, kielemeztünk, és végül a könnyed, levegős, lekerekített stílus jegyeknél maradtunk, ami szerintünk nagyon jól illik a cl-ears funkcióihoz. A fejrész forgatható, hogy a bal és jobb fülnél is könnyedén lehessen használni, de levenni csak egy biztonsági gomb benyomásával lehet. Ezután tudja a használó betölteni a vizet. Visszazárás után a cl-ears megméri a víz hőmérsékletét, és ha nem éri el a 36 °C-ot, akkor felmelegíti a megfelelő hőfokra. Erről a folyamatról a LED kijelző folyamatosan tájékoztatja a használót, valamint jelzi, hogy melyik funkció aktív éppen a készüléken. 3 funkcióval működik az eszköz: a pulzáló öblítés, lágy levegő fújás, és gyengés szívás funkció. Mind három esetben gondoltunk a gyermekekre is, mert náluk gyakrabban fordulhatnak elő fül problémák, ezért ezek a funkciók gyengébb fokozatban is működnek.

Egy speciális véget terveztünk a cl-earsnek, amely leszűkíti a vízsugarat, és emelett hagy helyet, ahol a fülbe áramló víz szabadon tud távozni. Ez persze cserélhető egyrészt higiéniai okokból (könnyebb tisztíthatóság), másrészt hogy a család tagjai tudjanak saját véget használni. A gyermekek számára kisebb méretű ez a szűkítő vég.

A cl-earshez tartozik egy dokkoló is, amely tölti az eszköz akkumulátorát.

3D TERVEZÉS

A koncepció fázisában már olyan skiccek készültek, amelyek megfelelő alapját képezték a 3D-s modellezésnek. A tervezés során olyan alapanyagokat választottunk, hogy az eszköz 100%-ban vízálló lehessen, és biztonságosan használható vizes környezetben is – jó legyen a szigetelés, és csúszás mentes a markolat fogása.
Ergonómiai szempontból fontos volt, hogy egy kézzel is kényelmesen és könnyen használható legyen a cl-ears, ezért sok olyan forgalomban kapható eszközt megvizsgáltunk, amelyek támpontot adhattak a méretek pontos beállításához. Számos villanyborotvát, elektromos fogkefét, hajszárítót vizsgáltunk meg, hogy minél pontosabban meg tudjuk határozni a státusz kijelző és a gombok helyét a cl-earsen. A készülék fején található vég viszonylag hosszú, hogy amikor a fülhöz tartja a használója a készüléket a keze kényelmesen elférjen az arca mellett és a csukló sem kap plusz terhelést.
Azokat az alkatrészeket, amik gondosabb tisztítást igényelnek, szétszerelhetővé, és kivehetővé tettük, hogy még jobban megfeleljen a cl-ears az elvárható higiéniai követelményeknek. A mostani modellbe minden olyan funkciót és technológiát beleterveztünk, ami jelenleg megtalálható a hasonló készülékekben. Terveink szerint tesztek során a kapott visszajelzések alapján, úgy alakítjuk ki a piacra kerülő tárgyat, hogy leginkább megfeleljen a használók igényeinek.

A cl-earshez tartoznak kiegészítők is, amelyek formáit szintén megterveztük. Ilyen a dokkoló, ami az esztétikus tároláson kívül a töltési funkciót is ellátja. Terveztünk egy vízgyűjtő edényt arra az esetre, ha valaki nem zuhanyzás vagy fürdés közben akarja használni a cl-ears, valamint szakorvosi rendeléseken történő használathoz, ahol mindenképpen szükség van rá. A teljes fültisztítási folyamat részeként helyet kapott a cl-ears termékcsaládban egy előkezelő illetve egy hidratáló spray, amelyeken szintén terveztünk csomagolást.

Végeredményként olyan látványokat készítettünk, amelyek jól érzékeltetik a készülék funkcióit valamint dimenzióit.

BRANDING

A cl-ears név nagyon hamar szinte a termék koncepcióval együtt született. A formatervezéssel egy időben dolgoztuk a márka arculatán is. A brief alapját képezte a logótervezésnek és a további grafikai elemek megtervezésének is. A színek kiválasztása során arra törekedtünk, hogy minél jobban érzékeltessük a készülék funkcióit. Ezért a levegőre és a víz kapcsolatára könnyen asszociáló színeket választottunk.

UTÓÉLET

Jelenleg a prototípus gyártása van a középpontban, hogy élőben is bemutathassuk a terméket működés közben. Az eddigi visszajelzések pozitívak, ezért nagyon bizakodóak vagyunk a cl-ears jó fogadtatását illetően.

error: Content is protected