MEGRENDELŐ

The Onlinet Group Zrt., amely digitális és mátrix ledes kijelzőkkel, valamint információs kioszkok, sorszámhúzó automaták és a hozzájuk tartozó szoftverek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik.

BRIEF

A feladatkiírás ennél a formatervnél két tételből állt. A Milano nevű információs kioszk tervezésének elsődleges kihívása a következő volt; a megrendelőnk olyan végfelhasználói kérést kapott, amely szerint a kerekes-székes felhasználók számára is könnyen használhatóvá kell tennie a megrendelt kioszk kijelzőjét. Tehát a szokásos magasságban elhelyezett érintőképernyő mellé egy alacsonyabb magasságúval is ki kellett egészítenie a terméket. Ezért az eredeti egy kijelzős elképzeléshez képest a leendő kioszk kinézete nagyon megváltozott. Olyan formatervre volt szükség, amely az így jelentősen megnövekedett térfogatú terméket is szép megjelenésű, funkcionális tárggyá varázsolja. Fontos információ még a megrendelőnk üzleti stratégiája. Amely szerint egyedi periféria összeállítással, kis szériában gyártandó kioszkot értékesít. A feladat második kérése szerint a számtalan jövőbeli projekt által megszülető kioszk formavilága is egységet kell, hogy alkosson. Olyan megrendeléseket leszámítva, ahol a végfelhasználó brandjéhez teljes mértékben igazodni kell.

A KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA

A Milano kioszk formaterv ötletei és azok skiccei tökéletesen igazodtak a feladatkiírás követelményeihez, sőt a megrendelő elvárásain felül teljesítettek.

A második, alacsonyabban lévő kijelző ötlete már elméletben is nagyobb mozgásteret adott a kijelzők magasságának pozícionálásában, mert nem szükséges minden felhasználónak egyetlen kijelzővel kompromisszumot kötnie. Így a nagyon magas felhasználók épp úgy kényelmesen tudnak az interfész által információhoz jutni, mint mondjuk a gyermekek. A két kijelzőt úgy kellett elhelyezni a kioszkon, hogy ha az falhoz van állítva, akkor komfortosan ki tudja szolgálni mindkét célcsoportot. Ezért született meg a trapéz alapterületű befoglaló forma.

A brainstorming alatt felmerültek más formatervek ötletei is; például egy fektetett touchscreen kijelzővel rendelkező terv is, ám ez a verzió például nem volt előnyös a kétféle célcsoportból a magasabb emberek számára és a helytakarékossága is rosszabb volt, mint a trapéz alapúé. Továbbá volt olyan terv is, amelyik oszlop jellegű törzsén két kiálló kijelző volt, de ez a formaterv a sérülékenysége miatt elvetésre került.

A második megoldandó feladat a sok különböző funkciójú kioszk egységes formavilágának létrehozása volt. Az ötletelési fázis lezárulásával megszületett egy olyan burkolat koncepciója, amelyik könnyen az aktuális igények szerint felszerelt kioszk formájához igazítható. A textil borítás a különböző fém vagy műanyag szelvényekből felépíthető burkolatnál vált jobban kivitelezhetőbbé, feltűnőbb megjelenésűvé és gazdaságosabbá.

A textil burkolatot különlegesnek tartjuk, mert a jelenlegi kioszk piacon még nem használtak ilyen megoldást, viszont a bútorkárpit szakterületen számos erre a célra megfelelő alapanyag áll a rendelkezésre. Ezek kopásállóak, tisztíthatóak és nagyon dekoratívak.

KONZULTÁCIÓ

A megrendelővel folytatott háromkörös konzultáció során a trapéz alapú formaterv került elfogadásra, funkcionális formája és a perifériák legmegfelelőbb helykihasználása miatt. A textilborítás mellett, pedig, az exkluzív megjelenés és a különböző formaterveket egységesítő anyaghasználat lehetősége miatt döntött az ügyfél. Bár a későbbiekben számos más előnyt is felfedeztünk. A meetingek alkalmával a 3D-s tervezéshez szükséges alapvető műszaki paraméterek és az alkatrészek CAD modelljei is átadásra kerültek; például az Acer 23” Touschscreen, bankkártya-olvasó, keyboard a

bankkártya-olvasóhoz, Pay-Pass olvasó stb. Ezen alkatrészek CAD modelljére azért volt szükség, mert nagyon fontos, hogy a Remion olyan 3D modellt adjon ki a kezéből, amely megfelelő alapot nyújt a műszaki fejlesztők számára. Ez a tulajdonság sok műszaki munkaórát spórol meg. A meetingeken számos olyan specifikációt kapott meg a Remion, amely kizárólag erre a megrendelőre vonatkozik. Például a fém megmunkálási megoldások a kioszk korpusz építés során. Így nem volt szükség utólagos áttervezésre. A korrekciós körök 3D renderei itt megtekinthetőek:

A konzultációkon tisztázódott a textil burkolat rögzítése és annak fontossága is, felmerült az az ötlet, hogy a textillel borított részek szerviz ajtóként működhetnek a levehető front panelek mellett. Így a kioszk minden alkatrészét könnyen lehet karbantartani akkor is ha az szorosan egy falfelülethez van állítva. A beszélgetések során a megrendelő javaslatot kapott a padló szintjétől való eltartásra, ezt egy magasított talp résszel oldottuk meg. Ez azért volt jó ötlet, mert az enteriőrökben való takarítási munkálatok beszennyezték volna a kioszk alsó részét amennyiben az a földszintig leér.

3D TERVEZÉS

Az együttműködés során átvett speciális tudást, technikai specifikációt (pl. a kijelzők pontos magassága), betervezendő alkatrészeket és az eddig felhalmozott tapasztalatot felhasználva elkezdődött a kiválasztott koncepció 3D modellező programmal történő tervezése és konzultációs látványok készítése. A modellezés során a fentebb említett, előre gyártott alkatrészeket használta a Remion;

23”-os touchscreen, sorszám nyomtató, Pay-Pass olvasó, billentyűzet- és bankkártya olvasó. A középső fémburkolatú panelen további bővíthetőségre van lehetőség, mert három nagy lapot lehet tetszőlegesen kicserélni. A perifériák sorrendjét ergonómiai okok határozták meg. A sorszám-nyomtató van legfelül, mert a kinyomtatott sorszámot a kerekes-székes felhasználók könnyen el tudják venni erről a magasságról is. Ez alatt helyezkedik el a Pay-Pass olvasó, amelynek használata szintén egyszerű, hiszen a bankkártyát csak hozzá kell érintenie a kijelzőhöz. A billentyűzet, ahol a pin-kódot be kell ütni az alsó részre került, de egy ép ember is kényelmesen tudja használni. A bankkártya-olvasó hasonló okból került legalulra.

Ezt az elrendezést ezen alkatrészek külső szemmel nem látható tényleges kiterjedése is alátámasztotta.

A látványterveken a megrendelővel közösen kiválasztott bútorkárpit, fémfajta és vandál-biztos üveg jelenik meg. A kioszk többféle, a végfelhasználói igényekhez igazított színvariációval lett renderelve, két világos és egy sötét szín összeállításban.

A terv ekkor kapta a Milano nevet. Azért hívják így, mert a jövőbeli textillel borított kioszkok egy-egy olaszországi nagyvárosról lesznek majd elnevezve, így a névválasztásukban is egységet képeznek.

A terven látható rádiuszok mérete, anyagminőségek és illesztési típusok a megrendelő fémmegmunkálási technológiájához lettek igazítva. Nem lett volna gazdaságos, ha ki kell szervezniük a gyártás ezen részét.

UTOLSÓ KONZULTÁCIÓK

Ahogy felépült a 3D modell és láthatóvá váltak a finom részletek, egyre jobban kikristályosodott a végleges formaterv. A textil burkolat előnyeinek listája is bővült a következőre:

Esztétikai előnyök:

 • Exkluzív megjelenés és szokatlan, de helyénvaló anyaghasználat,
 • Figyelemfelkeltőbb lett az információs kioszk, tehát jobban látja el a feladatát,
 • A textil burkolat átvilágítható LED világítással, egy meghatározott dimenzión belül.

Branding előnyök:

 • A végfelhasználó arculati elemeit és fő színét dominánsan tudja kommunikálni,
 • A textil nemcsak színben ad különbséget, hanem hímezhető vagy nyomtatható is,
 • Időszakos szakmai kiállításokon új, ízléses reklámfelületet biztosít,
 • A LED-del átvilágított textil burkolatával logót, egyszerű feliratot is tud kommunikálni.

Műszaki előnyök:

 • A kioszk hűtése könnyebben megoldott a textil légáteresztő hatása miatt, ezért nincs szükség szellőző nyílásokra, amelyeken számottevő por juthatna a belső térbe,
 • A szerviz ajtók száma négyel nőtt,
 • Ha sérül valamelyik burkolat, nem szükséges az egész korpuszt kicserélni, csupán egy lapraszerelt csomagban kiküldhető a végfelhasználónak.

Gazdasági előnyök:

 • Az jellemzően információs kioszkoknál használt fém, plexi, korian stb. alapanyagok drágábbak, mint a bútorkárpit,
 • A textil burkolat kisebb össztömeget eredményez a Milano kioszknál. Mivel elég robosztus tárgyról van szó, több kioszk szállításánál már előnyösebb súlybeli különbséggel lehet számolni.

A textil burkolatot különböző bútorkárpit palettákból választottuk ki, ezek az anyagok jól tűrik a rendszeres használatot és fontos szempont volt a kiválasztásuknál a tisztíthatóság is. Az átvilágíthatóság másodlagosan, de jelen volt a kiválasztást befolyásoló tényezők között. A tervezés végére elmondhatjuk, hogy gyártható, gazdaságos és dekoratív tárgy született meg. Létrejöttének folyamatából rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, amelyeket a következő formatervező projektben kamatoztatunk.

VÉGSŐ DESIGN / ÁTADÁS

A formatervezést, jelen esetben, folyamatos műszaki konzultáció követte. A tervet elő kell készíteni a prototípus gyártásra. Ezt a műveletet a megrendelőnk fejlesztői részlege végzi. Jelen pillanatban a korpusz minél jobb konstrukciójának megalkotásán dolgoznak. A Remion ebben a fázisban külső konzulensként vesz részt a folyamatban. Ez azért fontos, hogy a végleges tervhez képest a prototípus 98%-os hasonlóságot mutasson. A formatervezés végén átadjuk a 3D modell forrás file-okat a megrendelőnek a látványtervekkel együtt. Igény szerint készítünk projekt arculatot (pl.: Milano logotípia, piktogram rendszer, amely segíti a tárgy használatát, kioszkot bemutató videó, brosúra és a website tartalomszerkesztés).

UTÓÉLET

A Milano kioszk jelenleg prototípus építés és teszt fázisban van. A hozzá tartozó software később lesz majd kifejlesztve. A megrendelővel közös véleményünk az volt, hogy 2016-os és 2017-es design pályázatokra fogjuk nevezni első körben koncepcióként, majd ha elkészült egy pilot széria, akkor termék kategóriában is. A pályázati anyagok prezentációit, grafikai lapjainak előkészítését a REMION Design végzi.

Privacy Preference Center

error: Content is protected