MEGRENDELŐ

Hoffer Gábor, mint ötletgazda

BRIEF

A megrendelő által azonosított probléma, hogy egy átlagos babakocsi nagy teret foglal el egy átlagos csomagtartóban, valamint, hogy egy anya számára nehezen mozgatható, illeszthető a babakocsi vázára, illetve az autó ülésére a hordozó. A feladat egy olyan babakocsi tervezése, amely funkcióját tekintve innovatív, formáját tekintve népszerű a meghatározott célcsoport körében. A koncepció az volt, hogy egy olyan modern formavilágba illeszkedő babakocsit tervezzünk, amely egyben isofix adapterrel rögzíthető autósülésként is használható. Igy hasznos csomagtér szabadítható fel, és az anyák dolga is könnyebbé válik. Az eredeti elképzelés szerint a babakocsi 0 és 3 éves kor közötti gyermekek számára készül. A kapott brief alapján design feladatink a következők: 3D modellezés, brand kialakítása és részletes bemutatása a termékkoncepciónak.

A KONCEPCIÓ KIDOLGOZÁSA

Az elsődleges és legfontosabb dolog a dimenziók meghatározása volt. Itt három tényezőt vettünk alapul; Az első, hogy beférjen egy átlagos méretű autóba. A második, hogy pontosan végigkövesse a gyermek fejlődését. Ehhez nagyon sok más gyártó babakocsiját tanulmányoztuk és lemértük. Megnéztük, mik azok a tényezők, amiket követnünk kell, és mik azok, amikben van mozgásterünk.
Kérdőívet készítettünk, amit közel 100 szülő töltött ki, az ő tapasztalataikra és visszajelzéseikre is építkezve építettük fel a babakocsi ergonómiai kritériumait, ami a harmadik fontos tényező volt a tervezésnél. Fontos volt számunkra, hogy nemcsak egyedi megjelenésű, de valóban funkcionális és jól használható tervet készítsünk.

Koncepció volt az is, hogy lehető legrészletesebben megtervezzük a tárgyat, de hagyjunk technológiai mozgásteret a későbbi gyártónak.
Miután megvoltak a méreteink ki kellett dolgozni a babakocsi összecsukási mechanizmusát, hogy könnyedén átalakítható legyen gyermeküléssé. Itt sok féle lehetséges metódust megvizsgáltunk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a mozdulatsor. A babakocsinál nincs olyan sok követelmény, mint a gyermekülésnél, mert ez utóbbinál jó pár biztonsági előírásnak meg kell, hogy feleljen. A gyermek szállíthatósága, a helyes rögzítés, a törvényi szabályozások, mind-mind befolyásolták a tervezés menetét. A babakocsi két fő részből áll: a váz és az ülés. Mindkettőnél fontos szempont volt az anyaghasználat, elsősorban azért, hogy minél könnyebb legyen a tárgy, másrészt hogy széria-gyártható és tartós kialakítású legyen. Kutatásaink során találkoztunk hasonló elvű termékkel, de az a gyermek csak egy rövid életszakaszára koncentrált, így a szülőknek később mindenképpen be kell ruházniuk egy másik babakocsiba és gyermekülésbe. A mi projektünk arra fókuszál, hogy egy termék végig tudja kísérni a gyermek szállítási feltételeit. A tervezési fázisban rengeteg skicc készült nagyon sok részletre csak menet közben jöttünk rá. Amint lefektettünk minden fontos paramétert, kezdődött a 3D-s modellezés.

3D TERVEZÉS

A modellezés során mindig a fő befoglaló formát határozzuk meg, majd haladunk a részletek felé, és folyamatosan finomítjuk a modellt. Ebben az esetben a váz alumínium szerkezetével kezdtünk, majd a kerekek kidolgozása következett, és utána meghatároztuk a kapcsolódásokat és a mechanizmusok működését és az azokhoz szükséges alkatrészeket. Fontos szempont volt, hogy a modern, letisztult, egyedi megjelenésen túl funkcionálisan működő modellt hozzunk létre, hogy a koncepció működését pontosan be tudjuk mutatni, a prezentációs anyagban. Amint véglegesítettük a vázat, és a megrendelő is elfogadta a terveket, neki álltunk az ülés megtervezéséhez. Az ülés a legfontosabb része a babakocsinak. Nemcsak azért, mert úgy kellett, hogy méretben végig tudja követni a gyermek növekedését, hanem azért is, mert ez az alkatrész lesz rögzítve az autóban. A kagylóforma kialakítása után megterveztük a belső ülő részt, amely kiegészül a nagyon pici csecsemőknek szánt plusz betéttel, a belső 5 pontos biztonsági öv kapcsolódásait, a napellenzőt – ez utóbbihoz textilmintát is terveztünk-, és az iso fix kapcsolódást. Szem előtt kellett tartanunk azt is, hogy az ülés megfordítható legyen, hiszen a gyermeknek a kezdeti életciklusában fontos, hogy a szülő felé nézzen, majd később a külvilágot szemlélje. A tervezés során ezt is sikerült megoldanunk. Amint elkészült a két fő alkatrész, e kettő kapcsolódását kellett összehozni.

Privacy Preference Center

error: Content is protected